Denne bog-blog handler mest om lyrik og smal prosa, for hvor går man ellers hen og svælger i den?

Min definition af 'smal' er ret så bred, f.eks. er alle debutanter i min optik smal litteratur. Men når jeg køber eller modtager bøger, som jeg har tænkt mig at omtale her på bloggen, så kommer lyrikken og den smalle prosa altid foran i køen på læsehylden.
 
En gang imellem omtaler jeg også værker fra den bredere litteratur eller faglitteratur, ligesom jeg også kan finde på at dele en af mine egne tekster
 
Du kan finde mine genrekategorier nederst i venstremenuen
 

Kristina Sandberg: Et barn at føde, Modtryk 2017, Anmeldereksemplar

27-09-2017
 
Swedish Book Review skriver om Kristina Sandberg, at hun ”kan betragtes som Sveriges nulevende Virginia Woolf. Det smukke poetiske sprog, opmærksomheden på kvinders liv, den psykologiske dybde og indsigt – alle disse aspekter er reminiscenser af Woolf, men her i en opdateret skandinavisk stil.”

Det er jeg fuldstændig enig i. Hun skriver helt mageløst godt. Indholdet er virkelig kedsommeligt, fødsler og husmorliv, men det er de fyldige indre monologer, som er helt vidunderlige og gør, at man bare bliver suget ind i Majs, hovedpersonens, univers, samtidig med, at man fryder sig over, at befinde sig et helt andet sted i kvindens ligestillingshistorie.

Fra pressemeddelelsen:
Trilogien om den hjemmearbejdende husmor Maj er blevet Kristina Sandbergs store litterære gennembrud. ”Et barn at føde”, første bind i trilogien, udspiller sig mellem 1938 og begyndelsen af 1940. ”Jeg ville skrive om en kvinde, som gik hjemme og beskrive den sociale udvikling gennem hendes øjne. Give hende mulighed for at indtage sin plads og beskrive alt, hvad hun foretager sig. Alt det arbejde, disse kvinder udførte – rengøringen, madlavningen, reparationerne – er forsvundet uden et spor. Kravene til dem var enorme, og det var vigtigt, at alt var perfekt. Disse mødre var heroiske”, fortæller Kristina Sandberg, som første gang fik ideen til at skrive bøgerne, da hun ventede sit første barn og talte med sin bedstemor.

Maj vækker stærke følelser hos læseren, for Kristina Sandberg giver os mulighed for at komme helt tæt på hende og hendes tanker. Maj har behov for at gøre det rigtige, og til tider er hun snæversynet og forudindtaget, og hun er kritisk over for andre for at beskytte sig selv. I Sverige er Maj blevet så kendt en figur, at der er blevet udgivet en kogebog med hendes opskrifter, ”I köket hos Maj”, hedder den.

Jeg lever, blandt andet, af at hjælpe folk med at få nedskrevet deres livsfortællinger, og Majs historie er bare helt realistisk i forhold til de fortællinger, jeg lytter til og nedskriver. Og ligesom med disse, er jeg fascineret og chokeret på én gang. Tænk, at man som kvinde i 30’erne kunne gå i 9 måneder og være skræmt fra vid og sans for at skulle føde, fordi man forestiller sig, at det er den store mave, som skal revne, for at barnet kan komme ud (det afsløres i et hviskende spørgsmål fra Maj til en af jordmoderassistenterne). Og sikke et forbandet hårdt liv med at servicere mændene fra morgen til aften!

Alle unge kvinder burde læse denne smukke bog.
 
Og hvis du er særligt interesseret i sprog, så vil du måske fornøjes over den specielle fortælleteknik, hvor man ikke altid er helt sikker på, hvornår det er fortælleren, som reflekterer, eller forfatteren, som kommenterer sin fortælling. Dét er ret anderledes.
 

Kategori: Smal Prosa

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid