Denne bog-blog handler mest om lyrik og smal prosa, for hvor går man ellers hen og svælger i den?

Min definition af 'smal' er ret så bred, f.eks. er alle debutanter i min optik smal litteratur. Men når jeg køber eller modtager bøger, som jeg har tænkt mig at omtale her på bloggen, så kommer lyrikken og den smalle prosa altid foran i køen på læsehylden.
 
En gang imellem omtaler jeg også værker fra den bredere litteratur eller faglitteratur, ligesom jeg også kan finde på at dele en af mine egne tekster
 
Du kan finde mine genrekategorier nederst i venstremenuen
 

Aron Bang: Under gaderne, fjeldet, Det Poetiske Bureaus Forlag, 2011, Anmeldereksemplar

29-09-2017
 
En ’Qivittoq’ er en fjeldgænger på grønlandsk, altså en person, som forlader menneskenes verden for at leve i ensomhed på fjeldet.
 
Et af de fineste digte i Aron Bangs ’Under gaderne, fjeldet’ hedder netop ’Qivittoq’. Det har to modsætningsfyldte strofer, hvor det ene indledes ”Forelsket i fjeldets klipper og is/ Vandrede han mod vinden/Befriet fra mål og mening/” og slutter: ”Alt liv blev endeligt holdt i orden”.
 
Den anden strofe, ”menneskenes verden”, hvor alle er ”klodsede og anmassende”, luften er ”tyk og harsk/Af skam og ydmygelser/Hvor følelser voksede vildt og grænseoverskridende”.
 
Endelig er der en tredje kort strofe, hvor det lyriske jeg vælger at være Qivittoq: ”Så hellere herop i den rungende intethed”.

Det er et smukt digt, og det er karakteristisk for hele samlingen, som handler om identitet, splittelse og håb. Et par enkelte glimt af barndommens forældre – moren: ”Jeg voksede op i skyggen af dit vanvid/ […] Alle de onde ånder, du dansede med/Tvang dig i knæ/Længe før du fik mig” og faren: ”Det var min tredje sommer/hvor du var min helt og min fader/i båden hvor jeg sov på bjørneskind/sejlede vi op af grønlands kyst/du var min kaptajn i tyk blød sweater”

Forlaget beskriver Aron Bang som ”en rigtig grønlandsk Amager-dreng”, han har en grønlandsk og en dansk forælder, og denne dobbelthed fremgår også af titlen ’Under gaderne, fjeldet’. Lige under det danske, ’amarkanske’, ligger det grønlandske fjeld, den grønlandske identitet. Og for den flerkulturelle ’Qivittoq’ handler fjeldgængeriet måske også om det at søge (til)flugt i sit andet hjem, ”heroppe”?

Temaet er smukt illustreret af Monica Hee Eun Jensen på forsiden, hvor et menneskes træk går i et med fjeld-is-og sne-natur. Måske anes også et par mursten i denne kobling af menneskenes og fjeldets verden.

En skøn digtsamling, som jeg nød at læse
 
 
NB: Det er forfatteren selv, der staver Grønland med lille g, og jeg citerer loyalt. Samlingen har ikke sidetal, hvorfor jeg ikke kan sidehenvise ved mine citater.

Kategori: Fed Lyrik

Kommentarer

 • #1
 • Unna Hvid
  10-10-2017 12:20
  Selv tak for læsningen af din fine digtsamling, Aron Bang


 • #2
 • aron bang
  06-10-2017 20:50
  Tak for de fine ord, og en rigtig god læsning af digtet.


1 

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid