Denne bog-blog handler mest om lyrik og smal prosa, for hvor går man ellers hen og svælger i den?

Min definition af 'smal' er ret så bred, f.eks. er alle debutanter i min optik smal litteratur. Men når jeg køber eller modtager bøger, som jeg har tænkt mig at omtale her på bloggen, så kommer lyrikken og den smalle prosa altid foran i køen på læsehylden.
 
En gang imellem omtaler jeg også værker fra den bredere litteratur eller faglitteratur, ligesom jeg også kan finde på at dele en af mine egne tekster
 
Du kan finde mine genrekategorier nederst i venstremenuen
 

Mich Vraa: Haabet, Lindhard og Ringhof, 2016

Skrevet af Unna Hvid
22-10-2017
 
Jeg har placeret denne roman på hylden for smal litteratur, selv om det er en ret kommerciel og populær roman, som har vundet priser og begejstret et bredt publikum. Men den er også meget anderledes, end de typiske brede romaner, ligesom den behandler et emne, som har været underbelyst i både faglitteratur og historiske romaner. Desuden gør Mich Vraa brug af et bredt udvalg af dokumentgenrer i romanen, som f.eks. breve, skibslogbøger, dagbøger, erindringer, lovtekster mv. (de fleste fiktive), og det gør romanen dejligt anderledes, end de historiske romaner og slægtsromaner, der har været populære i et stykke tid. Og derfor kommer den på den smalle hylde hos mig!

Jeg synes, det er en fantastisk roman, og jeg læste den med meget stor læselyst, selv om den er lige de der 100 sider længere, end jeg normalt bryder mig om (415 sider). Men der er ikke nogen overflødige sider eller ord hos Mich Vraa, alt er relevant for fortællingen.

Forlagets egen beskrivelse: 1787. På slavefregatten Haabet bryder et blodigt oprør ud blandt de sorte i lastrummet. Under dæk er to kvinder i de desperate menneskers vold: kaptajnens og den nygifte skibslæges unge hustruer. Inden slaveoprøret brutalt slås ned, har det ændret en række menneskeskæbner for altid. HAABET er en grum beretning fra en tid da Danmark skabte ny velstand på slavernes arbejde i de vestindiske sukkerplantager. Et kapitel i rigets historie som i mange år blev fejet ind under gulvtæppet, er her blevet til en fortælling om kynisk udnyttelse og ufattelig ondskab, men også om kærlighed og overlevelse under umulige vilkår.

Jeg vil ikke skrive mere om handlingen – bare skynd dig at komme i gang med at læse den, for efterfølgeren ’Peters kærlighed’ er lige kommet i august. Den har Peter von Scholten som omdrejningspunkt.

Selv om forfatteren i sit efterskrift skriver, at Sankt Thomas i dag er et turistmareridt, har jeg fået voldsomt lyst til at besøge de gamle danske kolonier, men det er et andet personligt udbytte, som jeg gerne vil dele her:

Jeg havde for nylig en diskussion med en person om, hvorvidt brugen af ordet ’neger’ var i orden eller ej. Jeg mente nej, og begrundede det med, at det må være modtagerens opfattelse af en benævnelse, som man burde tage hensyn til, uanset om så denne opfattelse var følelsesmæssigt eller rationelt begrundet.
 
Min ’modpart’ i diskussionen mente, at for ham var ordet ’neger’ helt neutralt, uden værdiladning, blot en benævnelse for et menneske med en bestemt hudfarve, som selv, eller i generationer tilbage stammede fra Afrika. Det blev ved disse positioner.

Men jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at man vil kunne bruge ordet ’neger’ efter at have læst Mich Vraas bog ’Haabet’ og så samtidig mene, at det er et neutralt ord.
 
I romanen bruges ordet ikke bare om en person med en bestemt hudfarve fra, eller med ophav i et bestemt kontinent. I bogen har ordet ’neger’ medbetydninger af en skabning, som ikke er menneske. Et dyr, både arbejdsdyr og avlsdyr (de autentiske kilder i bogen taler faktisk om ’avlsarbejde’ på øerne som en løsning på manglen på negre, fordi det er for dyrt at sejle dem fra Afrika). En handelsvare, en ting. En andens ejendom. En slave.

Nu står det i hvert fald lysende klart for mig, hvorfor sorte i dag ikke ønsker at blive fastholdt i denne fornedrelse ved at blive benævnt med begreber som rummer alle disse medbetydninger og hele denne undertrykkelseshistorie.

Jeg gentager, at det er en fantastisk historie, også for dig, som er lidt mere til kærlighed, end til historie, bogen har det hele. Den får fuldt hus af læsehjerter.
 
 

Kategori: Smal Prosa

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid