Nye indlæg

 
BLOGGEN LUKKER D. 19. FEBRUAR 2019
Jeg har måttet erkende, at der, med mit eget voksende forfatterskab, er for lidt tid til at føre bloggen, og derfor lukker den.
Jeg vil forsøge at omtale de resterende anmeldereksemplarer, jeg har stående på hylderne, men jeg vil gøre det på facebooksiden (som også hedder @fedlyrikogsmalprosa)
Tak til jer, som har fulgt min bogblog!
Unna
 
 
 

Majgull Axelsson: Jeg hedder ikke Miriam, Klim, 2015, Anmeldereksemplar

Skrevet af Unna Hvid
12-11-2017
 
Den her bog har jeg grædt over mere end en gang. Den er virkelig forfærdelig i al sin holocaust-gru. Et rædselsfuldt billede på, hvor galt det kan gå, når videnskab om menneskelige arveanlæg møder folkelige fordomme og sættes i system af dogmatiske omverdensforståelser. For så får man ikke bare nazisme, man får alle mulige afskygninger af kalkuleret og retfærdiggjort ondskab, som ikke bare hører det 20. århundrede til.

Miriam lever hele sit voksne liv på en løgn, som hun er rædselsslagent bange for, at selv hendes nærmeste skal opdage, fordi hun ved, at hun stadig risikerer at blive udstødt, afvist, fremmedgjort, forvist, hvis nogen opdager, at hun i virkeligheden er roma og ikke jøde. Som ung flygtning i Sverige møder hun ikke bare fordomme om romaer, men også direkte forfølgelse og vold, også mod hende selv.
 
Det er hjerteskærende læsning, og det samme er beskrivelserne af hendes ophold i først Auschwitz og så Ravensbrück. Det er kontrastfulde beskrivelser af store tab, men også venskaber, som redder liv. Balancen mellem liv og dø er hårfin, og et bid af en andens æble, eller en stjålen brødhumpel kan tippe balancen til den ene eller anden side.
 
Uhyggelige er selvfølgelig beskrivelserne af Mengeles eksperimenter, også på Miriams lillebror, som ikke overlever Auschwitz, men lige så urovækkende er beskrivelsen af den konstante kulde. Man mærker det næsten selv i maven, da Miriam bliver reddet af Røde Kors og indlagt til sygepleje i Danmark, før hun kommer videre til internering i Sverige – den uvante varme og mæthed i maven, som hun oplever ved at få vælling, varmen under dynen, ”selv om tæerne”, den bløde seng og hovedpuden.

Vi kender jo godt historien, men denne gang er den beskrevet fra en romas synsvinkel, og fortællingen er overordentligt godt researchet. Det hører med til fortællingen, at Miriam, eller med hendes barndoms navn: Malika, er født i en familie af bosiddende romaer i Sydtyskland, men alligevel bliver hun og de andre børn i familien brat hentet af en Kripo-patrulje og sat på et børnehjem drevet af nonner ud fra en politisk betragtning om, at alle romaer bedriver kriminalitet, og derfor måtte man sørge for, at civilisere børnene væk fra forældrenes indflydelse.
 
En meget vigtig deltalje i bogen knytter sig også til dette syn på romaerne. I modsætning til jøderne fik romaerne ikke erstatning af den tyske stat efter krigen, da ingen forbandt ’aflivningen’ af et meget stort antal romaer med folkedrab, men accepterede, at deres internering og eliminering skyldtes, at de var kriminelle (fordi ’det er alle romaer jo’). Det blev der åbenbart ikke stillet spørgsmålstegn ved i FN-regis eller andre steder, hvilket jo leder tilbage til Miriams livsløgn.

Forlagets beskrivelse:
Miriam er født som roma og med et andet navn. Og sammen med tusindvis af andre romaer bliver hun af nazisterne sendt til Auschwitz. Men under en transport mellem Auschwitz og en anden koncentrationslejr, Ravensbrück, skifter hun tøj og identitet med en død jødisk kvinde og bliver til Miriam. Og som Miriam kommer hun med de hvide busser til efterkrigstidens Sverige, hvor romaer også var uønskede. Så for at overleve fastholder hun sin jødiske identitet og får en tilværelse som hjemmegående husmor i en mindre provinsby. Men under den perfekte overflade gemmer der sig minder om ufattelige rædsler og hemmeligheder, som det bliver stadig vanskeligere at undertrykke.

Det er en virkelig vigtig bog, som du absolut skal læse!
 

Kategori: Smal Prosa

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid