Nye indlæg

 
BLOGGEN LUKKER D. 19. FEBRUAR 2019
Jeg har måttet erkende, at der, med mit eget voksende forfatterskab, er for lidt tid til at føre bloggen, og derfor lukker den.
Jeg vil forsøge at omtale de resterende anmeldereksemplarer, jeg har stående på hylderne, men jeg vil gøre det på facebooksiden (som også hedder @fedlyrikogsmalprosa)
Tak til jer, som har fulgt min bogblog!
Unna
 
 
 

Oldtidssagaerne bind 1, Annette Lassen (red), Gyldendal, 2016, Anmeldereksemplar

Skrevet af Unna Hvid
12-11-2017
 
Er du vild med HBO-tvserien Vikings med Ragnar, Lagertha, Floke og alle de andre nordboere?
 
 
Så kan du jo læse den saga-litteratur, der ligger til grund for tvserien, mens du venter på den næste sæson. Du vil godt nok finde ud af, at tvserien ikke ligefrem er en historisk korrekt fremstilling af fortiden, men du vil til gengæld ikke blive skuffet over mængden af ’action’ i oldtidssagaerne.

Det er nemlig de mest spændende og ’vilde’ sagaer, vi har. De handler om nordiske konger i oldtid og sagntid, og udspiller sig oftest i Skandinavien, hvorimod f.eks. islændingesagaerne handler om de frie islandske bønder og oftest udspilles på Island. Temaerne i oldtidssagaerne er f.eks. ’den stærke helts hårde skæbne’, ære, magt, kærlighed og slægten. Men også kønnenes roller, der er f.eks. både skjoldmøer og møkonger i oldtidssagaerne, og de er ret kløgtige og rå.

Jeg har fået denne utroligt smukke bog til anmeldelse. Forlaget er faktisk lidt beskeden i sin egen beskrivelse (som du kan se forneden), for du får mere, end bare sagaerne i bogen. Du får også et langt indledende afsnit, hvor du får forskningsbaseret med letlæselig viden om:
 • Oldtidssagaerne generelt
 • Oldtidssagaerne i forhold til den samtidige europæiske litteratur
 • Det høviske og ridderlige
 • Oldtidssagaernes overlevering, aldre og tilblivelse
 • Oldtidssagaer i Saxo Grammaticus’ Danmarkshistorie
 • Oldtidssagaernes undergrupper
 • Oldtidssagaernes stil og fortælleteknik
 • Eddadigte
 • Oldtidssagaerne som historieskrivning eller fiktion?
 • Køn i oldtidssagaerne
 • Oldtidssagaernes guder
 • Oldtidssagaerne i Danmark

Og det er alt sammen tilsat billeder og smukke træsnit af Peter Brandes

Forlagets beskrivelse:
Oldtidssagaerne har fra gammel tid spillet en enorm rolle for vores viden om den ældre danske historie; uden oldtidssagaerne ville den danske sagnhistorie ganske enkelt være både kortere og kedeligere. Med dette kulturhistorisk vigtige oversættelsesprojekt tilvejebringes den første samlede oversættelse af oldtidssagaerne. I et mundret og moderne dansk gøres samtlige oldtidssagaer tilgængelige for danske læsere. Seriens i alt otte bind er illustreret af Peter Brandes, som har skabt ni nye træsnit i farver til hvert bind. Ligeledes har han stået for typografi og omslag. Serien er redigeret af Annette Lassen.
 
Oldtidssagaerne 1 indeholder:
Vølsungernes saga, Ragnar Lodbrogs saga, Ragnar Lodbrogs dødssang, Totten om Ragnars sønner.
 
Det lækkert, lækkert værk, og nu bliver jeg nødt til at ønske mig de næste 3 bind i julegave

Kategori: Smal Prosa

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid