Denne bog-blog handler mest om lyrik og smal prosa, for hvor går man ellers hen og svælger i den?

Min definition af 'smal' er ret så bred, f.eks. er alle debutanter i min optik smal litteratur. Men når jeg køber eller modtager bøger, som jeg har tænkt mig at omtale her på bloggen, så kommer lyrikken og den smalle prosa altid foran i køen på læsehylden.
 
En gang imellem omtaler jeg også værker fra den bredere litteratur eller faglitteratur, ligesom jeg også kan finde på at dele en af mine egne tekster
 
Du kan finde mine genrekategorier nederst i venstremenuen
 

Morten A. Strøksnes: Havbogen, eller kunsten at fange en kæmpehav fra en gummibåd på et stort hav gennem fire årstider, Forlag: Don Max, 2017, Anmeldereksemplar

Skrevet af Unna Hvid
06-12-2017
 
Grønlandshajen har alt hvad der skal til for at gestalte det ondeste fortidsmonster. Til gengæld lever det forholdsvist fredeligt (set fra menneskeperspektiv) på bunden af havet. Så hvorfor er det partout den haj, de to mænd i gummibåden insisterer på at bekæmpe? Er bunden af havet bare et af de sidste hvide pletter på landkortet, som manden ikke har erobret endnu?

Havbogen er et kalejdoskop af myter, litterære referencer, naturvidenskab og dramatik spundet ud over to mænds jagt på denne grønlandshaj. Det er både virkelig underholdende, skørt og begavet. Sproget er både fabulerende og fuldt af sansninger og fantasien er beundringsværdig!

Jeg giver 5 læsehjerter!
 


Forlagets beskrivelse:
’Havbogen’ er den sande fortælling om to mænds maritime storvildtjagt på den sagnomspundne grønlandshaj. Bogen er solgt til udgivelse i 24 lande, har vundet flere priser og begejstret anmeldere og læsere verden over.

På havets store dybder ved Lofoten sejler to mænd i en lille gummibåd. Under dem svømmer et glubsk monster, der kun sjældent kommer op til overfladen. Den gådefulde grønlandshaj kan blive syv-otte meter lang, veje over et ton og er en af verdens største kødædende hajer. Men det enorme uhyre er ikke alene kendt for sin størrelse. Det har potentielt dødelige giftstoffer i blodet, og sidste år var bl.a. den danske forsker Julius Nielsen en del af ekspeditionen, der opdagede, at hajen kan blive op til 500 år gammel – den er dermed jordens længstlevende større skabning.

’Havbogen’ er en ramsaltet, humoristisk og tankevækkende fortælling om de to venners jagt på et fortidsuhyre og deres søgen efter at forstå havet og livet under dets underflade gennem poesi, videnskab, historie, skrøner, myter og deres egne observationer.

OM FORFATTEREN
Morten A. Strøksnes (f. 1965 i Kirkenes) er norsk journalist, fotograf og forfatter.
Han er uddannet idéhistoriker fra universiteterne i Oslo og Cambridge og har tidligere arbejdet for en række større norske aviser og tidsskrifter.
 
’Havbogen’ er Morten A. Strøksnes niende bog, der indbragte ham flere priser, bl.a. Brageprisen og Den Norske Kritikerpris i 2015.

Kategori: Smal Prosa

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid