Nye indlæg

 
BLOGGEN LUKKER D. 19. FEBRUAR 2019
Jeg har måttet erkende, at der, med mit eget voksende forfatterskab, er for lidt tid til at føre bloggen, og derfor lukker den.
Jeg vil forsøge at omtale de resterende anmeldereksemplarer, jeg har stående på hylderne, men jeg vil gøre det på facebooksiden (som også hedder @fedlyrikogsmalprosa)
Tak til jer, som har fulgt min bogblog!
Unna
 
 
 

David Lagercrantz: Det der ikke slår os ihjel. En Lisbeth Salander-roman og David Lagercrantz: Manden der søgte sin skygge. En Lisbeth Salander-roman. Anmeldereksemplarer.

Skrevet af Unna Hvid
09-01-2018
 
I 2015 udgav David Lagercrantz under stor medieopmærksomhed DET DER IKKE SLÅR OS IHJEL, en fritstående fortsættelse af Stieg Larssons Millennium-trilogi. Bogen blev en af verdens mest solgte bøger det år.

Medieopmærksomheden var både et udtryk for, at der er rigtig mange læsere ude omkring i verden, som holdt af Stieg Larssons Millennuim-trilogi og var mere end parate til at læse videre om de elskede karakterer, Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.
 
Men det var naturligvis også et udtryk for, at ikke alle var begejstrede for, at en anden forfatter overtog fortsættelsen af serien – måske især på baggrund af den familiestrid om rettighederne til bøgerne, som udspandt sig efter Stieg Larssons død. En strid, som lagt fra er bilagt.

Men, er det så vores alle sammens elskede karakterer, vi møder i de to nye bøger? Til det må mit svar være nej. Det er det ikke. Det er en Lisbeth Salander, som er intelligent på savant-måden, og det bliver på en eller anden måde bare tydeligt, at karakteren nu er tegnet af en forfatter fra et helt andet samfundslag, end det, Stieg Larsson kom fra. Det gør ikke Lisbeth Salander aristokratisk, men der er et nyt refleksionslag i hende, som ikke har været der før. Samtidig er fokus i høj grad flyttet fra Mikael Blomkvist til Lisbeth, hvilket også understreges af bøgernes undertitel: ”En Lisbeth Salander-roman”. Selv om romanerne stadig tager udgangspunkt i Millenniumuniverset, så er det tydeligt, at det er Salander-figuren, som Lagercrantz er optaget af.

Gør det noget? Næe. Det er stadig bragende gode spændingsromaner, og også denne forfatter har noget på hjerte. Men hvis man slet ikke kan komme sig over Stieg Larssons forfattertone, så får man det svært. Der er skiftet pære, og personerne oplyses nu indefra af et helt andet lys. Men det gør dem ikke mindre interessante, og jeg nød at læse begge bøgerne.

Hvad de handler om?

”Det der ikke slår os ihjel” handler om en professor i kunstig intelligens, hans autistiske søn og et hackerangreb forestået af … ja, du har gættet det. På Millennium går det ned ad bakke, smarte mediefolk har købt sig ind og vil gerne se populære emner og øget salg. Jävla Kalle Blomkvist er en fadet stjerne i mediernes umættelige behov for nye hurtige historier. Men så er det jo godt, han har en god veninde, som skaber problemer for sig selv og andre…

”Manden der søgte sin skygge” handler igen om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist, om Erika Berger, Jan Bublanski og hans nærmeste medarbejder Sonja Modig. Om Plague i Hackerrepublikken, om Holger Palmgren og mange andre, men der er også en del nye personer med, og vi får mere at vide om Lisbeth Salanders barndom.

Forlagets beskrivelse af handlingen:
Lisbeth Salander afsoner en kortere straf i kvindefængslet Flodberga. Hun gør alt for at holde sig fri af konflikterne mellem fangerne, men det varer ikke længe, før Benito, fangernes uformelle leder, udfordrer hende, især da Lisbeth forsvarer en ung kvinde fra Bangladesh, som dagligt bliver mishandlet i sin celle.
Lisbeth får besøg i fængslet af Holger Palmgren, som har fået fat i dokumenter, der kaster nyt lys over myndighedernes overgreb på hende som barn. Hun beder Mikael Blomkvist om hjælp til nogle undersøgelser, og sporene leder dem til Leo Mannheimer, partner i Alfred Ögrens kapitalfond. Hvordan hænger en velbeslået finansmands baggrund sammen med Lisbeths? Og hvordan skal Lisbeth håndtere de stadig voldsommere trusler fra Benito og hendes bande?
 
Begge bøger får at mig 4 store læsehjerter, og jeg vil helt sikkert blive ved med at følge serien fremover.
 

Kategori: Bred boghylde

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid