Nye indlæg

 
BLOGGEN LUKKER D. 19. FEBRUAR 2019
Jeg har måttet erkende, at der, med mit eget voksende forfatterskab, er for lidt tid til at føre bloggen, og derfor lukker den.
Jeg vil forsøge at omtale de resterende anmeldereksemplarer, jeg har stående på hylderne, men jeg vil gøre det på facebooksiden (som også hedder @fedlyrikogsmalprosa)
Tak til jer, som har fulgt min bogblog!
Unna
 
 
 

Søren E. Kristoffersen: En ko på indlandsisen – Royale kopier, Det Poetiske Bureaus forlag, 2011, Anmeldereksemplar

Skrevet af Unna Hvid
09-01-2018
 
Jeg kan virkelig godt lide den sproglige begejstring i denne digtsamling. Kristoffersen sprudler med ord og ordspil, og mange steder får det mig til at smile og reflektere på én gang. For eksempel her: ”[…]som Grønland, der blev koloniseret af bjørnetjenester/og nu om dage bliver demokratiseret af vennetjenester[…]” (Fra digtet: ’Grønlænderfunktionær’ s. 29) eller her: ”[…] Alle hjerter banker under/bordet” (Fra digtet ’Suppe på et søm’, s. 42), som jeg først fandt banalt, men som blev ved med at trænge sig på.

Bedst kan jeg lide digtet ’Ode til anstrengelsen’, hvor sproget beskrives som det, der udvikler os, ikke omvendt: ”[…] Sproget er kejseren og de nye / klæder og skrædderen og folket. / Sproget er eventyret i os alle, / der ender i en skyttegrav. / Det er ikke så meget os, der / udvikler sproget, / som dét, der udvikler os […]” (side 22-23)
 
Der er ret god energi og en lun tone i digtene, og selv om den handler om at skrive og om sprog, bliver den ikke selvsmagende – fordi der er en sprælsk og ordlegende grundstemning.

Rakel Thorning-Vater har lavet det grafiske arbejde, forsiden, bagsiden og enkelte illustrationer undervejs. En anelse for mørkt til min smag, men jeg er helt vild med koen på bagsiden, så den kommer der lige et billede af her nedenfor også.

Fire fine læsehjerter fra mig!
 

Forlagets beskrivelse af bogen:
Det er en bog, der handler om at skrive; som handler om sprogets muligheder og begrænsninger, om det hverdagssprog, vi tager for givet, og som derfor mister noget af den poetiske pondus, det altid har besiddet. Det er en bog, der forholder sig til traditionen på godt og ondt; ser den både som en byrde og en befrielse, blæser den et stykke på guldhorn og basun. Men først og fremmest er det en perlerække af pulserende digte, der skriger på at tale for sig selv.
 
Illustration af Rakel Thorning-Vater

Kategori: Fed Lyrik

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid