Denne bog-blog handler mest om lyrik og smal prosa, for hvor går man ellers hen og svælger i den?

Min definition af 'smal' er ret så bred, f.eks. er alle debutanter i min optik smal litteratur. Men når jeg køber eller modtager bøger, som jeg har tænkt mig at omtale her på bloggen, så kommer lyrikken og den smalle prosa altid foran i køen på læsehylden.
 
En gang imellem omtaler jeg også værker fra den bredere litteratur eller faglitteratur, ligesom jeg også kan finde på at dele en af mine egne tekster
 
Du kan finde mine genrekategorier nederst i venstremenuen
 

Bergsveinn Birgisson: Svar på Helgas brev – en kærlighedshistorie (2012) & Et landskab er aldrig tåbeligt (2017), C&K Forlag

Skrevet af Unna Hvid
04-03-2018
Politikens forlag havde inviteret mig til forpremiere på teateropsætningen af Bergsveinn Birgissons anmelderroste roman ”Svar på Helgas brev”, som udkom på Island i 2010 og på dansk i 2012. Det sagde jeg selvfølgelig ja tak til. Samtidig fik jeg også bogen til anmeldelse.

Da jeg også tidligere har fået en nyere bog af Birgisson til omtale, slår jeg 3 fluer med et smæk her og omtaler begge bøger og også teaterforestillingen.

Svar på Helgas brev – en kærlighedshistorie (2012) – bogen:
 
 
Bogen handler om en 90-årig fåreavler, der har levet hele sit liv i et afsides område at Island. Han skriver et brev til sin elskede Helga. Kvinden han aldrig fik, men på sin egen måde forblev tro. Deres smukke, men korte kærlighedshistorie væves i brevet sammen med erindringsglimt fra et barsk liv tæt på naturen, ligesom pasningen af de højtelskede dyr poetisk smelter sammen med fortællerens erotiske længsel. De tos første erotiske møde udspringer f.eks. af hans hænders undersøgelse af fårets kraftige lår og bringe, som inspirerer hende til at bede om hans hænders undersøgelse af hendes ditto.

Det er en dejlig, dejlig bog, måske især fordi jeg selv har boet i et isoleret område af Island, da jeg var meget ung, og på den måde mindes om en skøn tid, et skønt folk og en vidunderlig natur.

Svar på Helgas brev – en kærlighedshistorie – teaterstykket:

Således beskrives teaterstykket af Teater V:

En kraftfuld fortælling om menneskets erotiske længsel, lidenskabelige kærlighed og de svære valg.

Hvorfor begærer en mand hele livet en anden kvinde, end sin egen kone, uden at gøre noget ved det?

Det spørgsmål prøver den gamle Islandske Fåreavler at svare på i det brev han omsider skriver til sin elskede Helga. Her fralægger han sig skiftevis rasende sit ansvar eller lider under den skam og skyld han føler.

På kanten af sit liv skriver den 90-årige Bjarni et brev til sin elskede Helga. Kvinden han aldrig fik, men på sin egen måde forblev tro hele livet. Deres smukke, men korte kærlighedshistorie folder sig ud i erindringsglimt og river op i gamle sår fra et langt liv og minder os om at det er i revnerne og sprækkerne at lyset og livet slipper ind.
Med denne forestilling markerer Victor Marcussen sit 40-års skuespillerjubilæum.

Forestillingen er baseret på Bergsveinn Birgissons anmelderroste roman, som i 2012 var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Medvirkende: Victor Marcussen
Instruktør: Kirsten Peuliche
Baseret på roman af: Bergsveinn Birgisson
Oversat af: Kim Lembek

Jeg havde taget min nabo med i teatret, og det var en herlig oplevelse. Jeg var imponeret af, hvor lidt der skal til for at sætte en scene og skabe en ramme for en fortælling – når bare fortællingen er stærk nok. Der var bare 1 mand på scenen og rammen var blot en ladefront og en skammel. Se mit lidt dårlige billede her, som kvaliteten til trods, ganske godt illustrerer stemningen:
 

Skuespilleren var god, om end jeg fandt ham lidt vel spændstig af en 90-årig  Det var tydeligt, at han havde adgang til den unge mands erotiske åre. Men måske har 90-årige det?
 
Foto: en collage af 3 billeder af Ursula Marcussen
 
 
På vej ud ad salen, sagde jeg til min nabo, Lotte, at det på en måde var lidt trist, at gøre en livslang kærlighedshistorie så erotisk (der blev talt MEGET om Helgas bryster). Var det virkelig det eneste, kærligheden bestod af? Mindet om et par bløde bryster?

Lotte svarede, at det jo kunne forholde sig sådan, at dette erotiske møde var den eneste virkelig sindsoprivende oplevelse, manden havde haft i sit liv. At denne fårebonde fra et øde sted på Island måske havde levet et helt liv på disse korte intense møders brændstof til hans fantasi og længsel.
 
Og det gav virkelig mening for mig, som har boet derude, hvor selv min ankomst til den lille by blev det store samtaleemne, og jeg blev inviteret alle mulige steder hen (til mad, jeg virkelig ikke var begejstret for), fordi jeg var det eneste, der skete i deres liv det år. Det var nok den sidste rest af det gamle Island.

Jeg vil også lige benytte lejligheden for at slå et slag for Teater V, som ligger i Valby. Hvor var det dog skønt at kunne spadsere ud og hjem, og oplevelsen var helt i orden.
 
 
 
Et glas godt rødvin i foyeren før forestillingen og en fin teatersal. Lidt sølle stole, men forestillingen var ikke så lang, at det gjorde noget.
 

Et landskab er aldrig tåbeligt (2017) – bogen:

Forlagets beskrivelse af bogen:

Den islandske forfatter Bergsveinn Birgisson blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ’Svar på Helgas brev’ i 2012. Nu udkommer hans debutroman, ’Et landskab er aldrig tåbeligt’, på dansk. En fortælling om mænd, fisk og kærlighed.

Et landskab er aldrig tåbeligt. Et landskab er bare, som det er, og derfor burde menneskene vende blikket indad. Folk er utilfredse og synes, at visse klippespidser ikke burde findes inde i dem, at visse høje burde være større. De ser galt. De anskuer det helt galt og er som regel helt galt på den. Alt er bare, som det er.

I en lille flække ved Geimundsfjord i det nordvestlige Island driver en lille gruppe mænd fiskeri fra deres kuttere. Den yngste af dem, Halldor, er vokset op i Reykjavik, men rejste som ung nordpå til fiskerlejet.

Halldor skriver dagbog om hverdagen i det lille samfund, hvor han føler sig tryg, samtidig med at han har en tiltagende fornemmelse af, at livet er et andet sted end dér, hvor han befinder sig.

I håb om at få kærligheden til at komme til Geimundsfjord indrykker han en annonce om en husholderske i hovedstadsavisen, og det sætter skub i tingene.

Også denne roman er en lille læseperle, og jeg anbefaler den til alle, som kan lide nordisk, underfundig litteratur, hvor natur og identitet er uløseligt forbundet.

For hele denne treenighed af oplevelser giver jeg 5 læsehjerter og tak til Politikens Forlag for muligheden.
 

Kategori: Smal Prosa

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid