Denne bog-blog handler mest om lyrik og smal prosa, for hvor går man ellers hen og svælger i den?

Min definition af 'smal' er ret så bred, f.eks. er alle debutanter i min optik smal litteratur. Men når jeg køber eller modtager bøger, som jeg har tænkt mig at omtale her på bloggen, så kommer lyrikken og den smalle prosa altid foran i køen på læsehylden.
 
En gang imellem omtaler jeg også værker fra den bredere litteratur eller faglitteratur, ligesom jeg også kan finde på at dele en af mine egne tekster
 
Du kan finde mine genrekategorier nederst i venstremenuen
 

Claus Ankersen: SOULMATES, Copenhagen Storytellers, 2017, 166 sider, Anmeldereksemplar

Skrevet af Unna Hvid
02-05-2018
Claus Ankersen: Soulmates
Fotograf: Kim Wendt
 
Jeg fik en gang den tanke, at det kunne være sjovt at skrive et digt om hver af de mænd, jeg har stået i mere eller mindre romantisk forbindelse til i mit liv. Her er så en mand, som faktisk har gjort det.
 
Eller, som har skrevet en digtsamling til (med enkelte undtagelser er hvert digt dedikeret til en kvinde) og om kvinder.

Min umiddelbare reaktion på samlingen var en blanding af fornøjelse og irritation. Tematikken er gennemført nyromantisk – og der svælges eksplicit i det, som her på side 144:

”Han: Evigt elskes kun det tabte (utopisk fortid/nutid)
Hun: Evigt elskes kun det uopnåelige (utopisk fremtid)”

Jeg bliver simpelthen så træt i knolden af, at man kan være en mand på 50 år, som forholder sig så teenageagtigt til kærlighed. Frygten for at afsløre sig selv, spillet, der skal overbevise den anden om, at vedkommende ikke er specielt vigtig, selvom hun er det. Og til forhold, som når der funderes på, om man skal kurtisere på Ørting’sk (Joan, gaver og galanteri) eller Mar’sk (Carl, noget, som man må forstå, er det modsatte). Findes der virkelig ikke nogen mellemveje?

På den anden side, er det en overordentlig stærk ordmagiker, vi har med at gøre i denne digtsamling. Sproget er levende, billedsproget larmende og sanseligheden til at tage og føle på. Faktisk driver det i bogstaveligste forstand ned ad væggene i flere af digtene. Det er virkelig fedt at læse. Humoren er også skøn.

Forlagets egen beskrivelse:
-Vi lover du blir’ forelsket
Tag med digteren Claus Ankersen på et uforglemmeligt eventyr ind i moderne kærlighedsmytologi. Digtsamlingen ’Soulmates’ er en fortælling om jagten på kærligheden, om de tidløse lyserøde skyer alle elskende bor på indimellem og hvad der sker, hvis man falder ned fra dem.

Bogen skildrer møder mellem søgende mennesker, kærligheden der opstår, og spejlet vi holder op for hinanden i søgen efter det perfekte parforhold. Men findes den eneste ene, har vi en Soulmate eller flere måske? Eller er det hele bare en romantisk fantasi, forstærket af moderne Hollywood kultur?

Bogen leger med begrebet ”Soulmate” og er samtidig en hyldest til kvinder og kærligheden fra en mandlig digters perspektiv. Digtene hylder kvindekønnets mangfoldighed og tager dig med på kærlighedsbesøg i alverdens kvindelige personaer. Vi møder den sarte pige, den liderlige, den vilde, den følsomme, den frække kvinde, den moderlige, den reflekterende, den eksotiske, dem der rummer det meste. Og så møder vi hende der, hende der bare bliver ved med at dukke op igen og igen og igen.

Soulmates er den internationalt anderkendte digter og performancepoet Claus Ankersens 8. Bog. Claus er uddannet antropolog og arbejder ved siden af forfatterskabet som kunstner, yogi og journalist. Han har performet og udstillet i 19 lande verden over, og udvalgt materiale er oversat til 11 sprog.

Altså, jeg blev ikke forelsket. Faktisk har jeg haft bogen stående på min anmelderhylde lidt for længe, fordi jeg ikke brød mig om forsiden. Men læs lige videre alligevel, for det betyder ikke, at jeg ikke havde stor glæde af bogen. Den er et virkelig godt indblik i bohememandens (han kalder det selv digtersjæl) kærlighedsliv, og var sgu både lidt fascinerende, intimiderende og provokerende.
 
Claus Ankersen
Bohememanden/Digtersjælen, Claus Ankersen, Fotograf: Kim Wendt
 

Læs den, hvis du også gerne vil blive klogere på din generations ”evigt elskes kun det fortabte-mænd”. Du skal ikke være bange for digtformen – symbollaget er ikke uigennemtrængeligt.

Stjernerne giver jeg for kunsthåndværket, som er en fornøjelse:
 

Kategori: Fed Lyrik

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid