Denne bog-blog handler mest om lyrik og smal prosa, for hvor går man ellers hen og svælger i den?

Min definition af 'smal' er ret så bred, f.eks. er alle debutanter i min optik smal litteratur. Men når jeg køber eller modtager bøger, som jeg har tænkt mig at omtale her på bloggen, så kommer lyrikken og den smalle prosa altid foran i køen på læsehylden.
 
En gang imellem omtaler jeg også værker fra den bredere litteratur eller faglitteratur, ligesom jeg også kan finde på at dele en af mine egne tekster
 
Du kan finde mine genrekategorier nederst i venstremenuen
 

Marie Hvidberg (Redaktør): @affektivt, FORLAGET FORÅR, 2018, Anmeldereksemplar

Skrevet af Unna Hvid
28-10-2018
@affektivt
 
@affektivt er en anonym digtsamling med digte i kort, moderne form. Coveret er hvidt og alle siderne sorte med hvid skrift. Ingen farver. Ingen dikkedarer.
 
Al fokus er på teksten, som springer frem fra de kvadratiske sider med store bogstaver i enkeltstrofer uden titler.

Layoutet er meget effektivt i sin henvendelsesform, og taler vel med @’et til det affektive i os alle. ’Affektivt’ betyder, hvis du lige som jeg lige havde behov for at slå det op i Gyldendals Store Danske: ”følelsesmæssig; fremkaldt af en sindsophidselse”.

Indholdet handler om relationer, kærlighed og identitet. Der er mange tilfælde af ’jeg’ mod ’du’ eller mod ’I’. Og betoningen af temaerne er mørk og klar i spyttet: ”[…] SATTE ILD TIL VÆRDIERNE / FLAMEREDE SELVRESPEKTEN / KREMEREDE LIGESTILLINGEN / OG LET SOM ASKE / LOD JEG VERDEN KNEPPE MIG I RØVEN / OG KOMME MIG I ANSIGTET” (samlingen har ikke sidetal).
 
Det kan måske virke råt på nogle læsere, men af en eller anden grund, oplever jeg alligevel universet som entydigt feminint. Men læseegnet for mandlige læsere – her lærer du noget, du ikke hører om i ’the locker room’.

Flere steder er der, mørkheden til trods, en glad leg med sproget, som virker positivt på mig som læser: ”[…] FANDT MIG SELV UNDER HAM / FOR AT KOMMER OVER DIG / MEN INGEN KOM / OG SLET IKKE VIDERE” og: ”[…] OG HVIS DU IKKE HAR OPDAGET DET / ER VORES HVERDAG VED AT GÅ I FORDÆRV / SÅ JEG LØBER UD / FØR DATOEN GØR” eller slet og ret: ”FADER, HVOR?”

Den anonyme digter har stor succes på Instagram, og det har jeg ingensomhelst forstand på, så der lader jeg lige forlaget tale her nedenfor.
 
Min egen slutbemærkning skal være, at jeg godt kan lide det, og at værket absolut er læseværdigt, også til undervisningsbrug. Som et udtryk for, hvad vi mennesker også er, - affektive, med sorte sider i vores sjæle såvel som hvide og kulørte.

Stor respekt til de unge kvinder, som jeg forestiller mig, står bag både dette forlag og denne udgivelse.
 


Forlagets egen beskrivelse af udgivelsen:

Anonym Instagrampoet udgiver rå digtsamling

Med næsten 4.000 følgere på Instagram har @affektivt slået skærmen ind hos sine følgere med rå digte, der ikke dvæler ved romantikken. Siden 2015 har @affektivt udgivet sine tekster på det sociale billedmedie, men nu bliver nye digte trykt i en fysisk bog. Digtsamlingen af samme navn udkommer d. 7. juni.

4.000 følgere kan ikke tage fejl – @affektivt kan et eller andet! For digtene er groteske, rå og går ind i en med træsko på – uden at tørre fødderne af først. Men hvorfor er forfatteren anonym?

Forfatteren skriver under pseudonymet @affektivt, og ingen ved, hvem der står bag Instagramprofilen. Det bliver der ikke ændret på, og derfor hedder både bog OG forfatter @affektivt. Men hvem er så forfatteren? Tja, det kan ingen svare på. Forlaget siger selv:
”Det er faktisk ikke så vigtigt, hvem der står bag digtene. For @affektivt er ikke en bestemt person – @affektivt er os alle sammen, et fænomen, en tilstand …” Det skal altså forstås sådan, at @affektivt i sin form er mere et fænomen end en person eller en forfatter. For det at være affektivt kender vi alle sammen: Det er vores mørke sider, vores vrede, afmagt, de uforløste følelser og de skæve relationer, vi kan indgå i. Desuden er affektivt også en sindslidelse. En sindslidelse, hvor man er meget følelsesbetonet – på alle tænkelige måder. Det er præcist det samme, man finder i @affektivts digte.
Digtsamlingen beholder sit format og grafiske udtryk fra Instagram og bliver trykt kvadratisk med skarp kontrast i skrift og farve. Det har været forlagets ønske at gøre noget, der er tro mod det originale format.

”Instagramdigtere er ikke noget nyt. Der er et helt fællesskab for poesi på Instagram, og selvom andre digtere på Instagram har udgivet digte på forlag, så er de typisk blevet ’lavet om’ til ’almindelige’ digtsamlinger. Vi har valgt at bibeholde det grafiske fra @affektivts Instagram for at være tro mod originalen og mediet. Her adskiller @affektivt sig altså også,” siger forlægger Mia Rasmussen. Da forfatteren er anonym, vil forlaget heller ikke brande digtsamlingen på almindelig vis. De laver fx en film om effekten af @affektivt, og de leger med lys, lyd og oplæsning, når de sammen med den anonyme @affektivt besøger bogmesser og arrangementer hen over sommeren.

”Når vi ikke kan brande forfatteren, som man ellers vil gøre, så bliver vi nødt til at brande fænomenet og digtsamlingen på anden vis. Det gør vi bl.a. ved at lege med forskellige udtryksformer,” uddyber Mia Rasmussen.

Kategori: Fed Lyrik

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
 
 
Unna Hvid
Unna Hvid